Nuk dihet origjina e emrit të kësaj paste popullore italiane, por mbase ka të bëjë me faktin që është një pjatë “djegëse”, që domosdoshmërisht të bën t’i lëshosh nja dy sharje nën zë.
Një tjetër histori e lidh këtë salcë me prostitutat e rrugës në Mesjetë, të cilat kërkonin makarona me salcë të bollshme, kalorike, pasi u duhej të bënin “xhiron” rrotull qytetit, në kërkim të klientëve. Në fakt, ka disa histori të kësaj pjate në lidhje me prostitucionin.
Ajo çfarë dihet me siguri ama, është që kemi të bëjmë me një pjatë paturpësisht të shijshme.
Përbërësit
500 gr domate të pjekura
250 gr ullinj të zinj
2 lugë vaj ulliri
2 thelpinj hudhër
Gjysmë luge spec djegës i bluar
4 fileto peshku açuge (opsionale)
Kripë, piper
400 gr makarona spageti
Përgatitja
- Qëroni domatet dhe pritini në copa. Ullinjve hiquni bërthamat dhe copëtoni ¾ e sasisë së tyre.
- Në një tigan, nxehni vajin dhe skuqni hudhrën, specin djegës. Hudhrën hiqeni nga tigani kur të zverdhet.
- Shtoni peshkun açuge nëse doni dhe rrotullojini në vaj derisa të treten fare. Shtoni ullinjtë dhe domatet. Hidhni kripë e piper sipas shijes. Përzieni gjithçka derisa të bëhet salcë.
- Zieni makaronat, hidhini në një pjatancë të madhe dhe shtojuni sipër salcën.
Show Comments (0)