Sallatat jane ne mode kohet e fundit, kaq chic pasi mendojme qe eshte e shendetshme – por le te rrime shtrember dhe te flasim drejt, shumica e tyre nuk jane. Ato jane te mbushura me salca te panevojshme, te ujshme dhe ndonjehere nuk kane as shijen e duhur qe ne kuader te te qenurit te shendetshem perfundojme duke ngrene karton me shume se sa ushqim.

Ky post eshte nje tutorial/klase, duke promovuar llogjiken e te ngrenurit sallate dhe jo i fokusuar ne nje sallate specifike, pasi sallatat jane – ne fund te fundit – shume te thjeshta per tu bere, dhe me pak imagjinate personale, teper te shijshme.

Jeshilet: Baza e sallates – kjo perfshin te gjithcka dhe cdo gje qe eshte perime me gjethe – cdo gje mund te futet ne kete grup, rukola, koke lakre e kuqe ose e bardhe, sallate jeshile, radicchio, spinaq… dhe mund te vazhdoj akoma e akoma me shume – por keto jane ato qe ne i gjejme gjithandej neper markete ose tek dinamo. Larja dhe tharja jane teper te rendesishme. cdo njeri i lan, por te gjith harrojne ti thajne. Kur jeshilet thahen sic duhen, jane tamam krokante sic duhet – mjafton ti thani me lete kuzhine dhe jeni ok.

Tekstura

Ne kete pike gjerat behen interesante. Duke shtuar ato perberesit e tjeter bejne nje sallate standarte vetem me jeshile super fanstastike. Jane disa llojesh: te fresketa, te butat, te lengshme dhe krokante.

Te fresketat jane jeshilet qe sapo hodhem.

Te butat jane ato qe i shtojne tonalitet sallates: vezet e zjerra, avokadot, patatet. burrata, mocarela, djathi i bardhe – keto duhet te keni parasysh.

Te lengshme duhet te keni parasysh frutat dhe perimet e lengshme – domatet, kastravecat, manaferra, luleshtrydhe. Nuk para preferoj ti bej shume te lengshme dhe shume te buta bashke sepse behen pak qulle – keshtu qe fokusohuni o ne njeren o ne tjeteren.

Krokantet perfshijne te gjitha llojet e farrave, frutave te thata dhe cdo gje surprisuese.

Perberesi i fshehte: Erezat e fresketa! keto e bejne e kthejne nje sallate te thjeshte ne Sallate me S te madhe. Shtoni majdanoz te prere hollle, mente, ose qepe te njoma per nje shije me perfekte.

Salca eshte me shume preference se sa nevoje. Une preferoj vaj ulliri dhe uthull balsamike ose limon. Perhere shtojini kriper dhe piper – mos harroni 🙂

Prezantimi: ja disa sekrete prezantimi per sallaten tuaj pervec atyre normaleve.

  • Trazojeni sallaten ne nje tas te madh qe mos ta beni ne tavoline – eshte hsume here me e thjeshte. Nese doni qe te duket e bukur, trazojeni njehere dhe pastaj dekorojeni. Ne perspektiven time nje sallate nuk eshte asnjehere e shemtuar dhe skeni nevoje ta dekoroni.
  • Nese po e merrni sallaten me vete, asnjehere mos e miksoni vajin dhe uthullen me sallaten – pasi do behet e ujshme. Perdorni kavanozet, vendosini perberesit sipas rradhes dhe ne nje kavaoz tjeter vajin dhe uthullen bashke. Kur te jeni gati per ta ngrene, hidheni, tundeni dhe gati.

Ja ku u be – ndryshuam sallaten ne Sallate – thjesht e bukur.

Tags:

  • Incognito Chef

    In house chef

    Food enthusiast - your average corporate career junkie with some weird taste in food. Tasty healthy food that can be done quickly, with the least amount of mess and easy breezy.

Ads

You May Also Like

Mini-kekët “Madeleine”

Fine si vetë emri i tyre! Duken si biskota, por në fakt “Madeleine” janë ...

Fetuchine me kerpudha, asparag dhe parmixhano

Keto recetat gatimi jane aq te thjeshta edhe pse duken sikur cfare jane…e rendesishme ...

Tendeca Aziatike me fileto pule dhe perime

Kohët e fundit jam përpjekur dhe kam eksploruar gatimet aziatike të cilat kanë një ...

Luftë Cheesecake-sh/ Cheesecake japonez

Pas recetës së thjeshtë të cheesecake-ut amerikan, na vjen keq t’ju themi që keni ...