Perimet e mbushura nuk janë pjatë e panjohur për ne, qofshin këto patëllxhanë, kunguj apo speca. Është gjithnjë e shijshme të hash harxhin brenda perimes-varkë, që ia shton edhe më tepër shijen gjatë pjekjes në furrë, dhe për më tepër, është si një surprizë e këndshme në brendësi të saj.
Megjithatë, nëse doni një drekë të shijshme e të ushqyeshme dhe me fare pak kalori, kungujt janë “ena” më e përshtatshme për harxhin me mish të grirë e oriz. Një racion me 2 kunguj përmban ku e ku më pak kalori se sa një racion patëllxhanë, le të themi, duke qenë se këta të fundit janë mjaft të yndyrshëm.
Tava me kunguj të mbushur është një pjatë mjaft e përhapur edhe në Mesdhe, me origjinë nga Lindja e Mesme.
Një shkëputje e vogël: Nuk e di a i keni lexuar vëllimet “Një mijë e një netë”, por m’u kujtua ky pasazh nga përrallat e mrekullueshme arabe:
“Derisa qenka puna kështu, – vërejti princesha, – duhet menduar qysh tani për përgatitjen e një dreke të denjë për madhërinë e tij dhe për këtë gjë është mirë të këshillohemi me zogun që flet; ndoshta ai do të na thotë ç’gjellë i pëlqejnë më shumë madhërisë së tij”.
Meqë princat e miratuan mendimin e saj, ajo u këshillua me zogun mënjanë, mbasi qenë larguar vëllezërit.
“Zog, – i tha ajo, – sulltani po na nderon duke ardhur për të parë shtëpinë tonë dhe ne na duhet ta gostitim; na thuaj ç’duhet të bëjmë që ta kënaqim sa më shumë”.
“E dashur ime zonjë, – u përgjigj zogu, – ti ke akçinj të mrekullueshëm: ata le t’i shkrinjë aftësitë e tyre, po në mënyrë të veçantë t’i përgatisin një pjatë me kungulleshka të mbushura me perla, të cilën duhet t’ia vësh përpara sulltanit si gjellën e parë e më të mirë.”
“Kungulleshka të mbushura me perla! – thirri princesha e habitur. – Ç’janë këto që thua, o zog? Një gjellë e tillë as është parë, as është dëgjuar! Sulltani mund ta sodisë si stoli, po ai do të ulet në tryezë për të ngrënë e jo për të soditur perlat. Madje edhe sikur të përdor të gjithë perlat që mund të kem, nuk do të mjaftojnë për të mbushur kungulleshkat.”
“E dashur ime zonjë, – shtoi zogu, – bëj si po të them dhe mos u bëj merak fare për të tjerat; do të bëhet si është më mirë…”
Përbërësit (për 6 racione)
1 ½ kg kunguj të mëdhenj
750 gr mish i grirë
½ filxhan oriz
2 qepë mesatare të grira
kopër, kripë, piper
Përgatitja
- Pastroni dhe lani kungujt, ndajini në mes për t’i mbushur më lehtë dhe dy gjysmat gërryejini përbrenda duke u lënë një boshllëk.
- Në një tigan, skuqni qepët e grira, mishin dhe të brendshmet e nxjerra të kungujve. Shtojuni edhe kopër, kripë, piper gjatë skuqjes. Pasi të jenë bërë gati, hiqeni harxhin nga zjarri dhe shtoni edhe orizin.
- Me këtë mbushje, mbushni gjysmat e kungujve, por deri në ¾ e tyre. Shtrojini kungujt në një tavë dhe hidhini tavës ujë derisa kungujt të mbulohen paksa. Piqini në furrë me 200 gradë, duke i parë herë pas here. Kur njëra anë të jetë pjekur, kthejini në anën tjetër.
Ju bëfshin mirë!
Show Comments (0)