Kur mendojme per gatimet e gjyshes dyshoj se nuk ju vjen ndermend Tava e Kosit. Kjo tave behet tradicionalisht me mish qingji dhe eshte nje miks kosi, veze dhe orizi. Shija eshte shume karakteristike dhe eshte gjithashtu e njehur si Tave Elbasani.
Per tu gatuar na nevojiten:
- Mish qingji (3-4 copa)
- 1 liter Kos i yndyrshem (ose i bere vete ose i blere)
- 2 veze
- nje grusht oriz
- 2-3 luge miell
- gjalp
- kripe/piper
Mishin marinojeni me kripe/piper ne taven qe do perdorni dhe futeni ne nje furre te nxehur ne 220 grade. Pasi te jete pjekur (te ket marr nje ngjyre si te kuqerremte) e nxjerrim nga furra dhe e leme ne nje pjate qe te nxjerri lengun.
Ne nje tenxhere hedhim miellin dhe e skuqim derisa te marri nje ngjyre si te verdhe. Me pas shtojme nje luge gjalp dhe legun e mishit nga pjata dhe tava. Teksa eshte ne zjarr salca do filloj te trashet (nqs eshte shume e trashe shtoni pak uje). Nje pike e rendesishme eshte qe salca mos te kete asnje kokrrize mielli te patretur.
Ne nje tase perzjeni kosin , dy vezet, salcen , orizin, kripe/piper dhe e perzjejme shume mire. Ne taven e perdorur rivendosim mishin dhe shtojme perberjen e kosit. E fusim ne furren e ngrohur ne 220 grade dhe e leme te gatuhet derisa te marri nje ngjyr te kuqerremte siper.
Ska gje me te mire.