Me kete recete tipike si prej fshatrave italiane e cila praktikisht eshte nje sallate me copa buke dhe vaj ulliri me uthull. Nje forme gaspaccio por e pa bere supe.
Me lejoni tu rekomandoj qe te perdorni buke te ndenjur per sallate dhe te keni ca buke te fresket te ngrohte extra per cfare ngel nga dresing – do me kujtoni 😛
Ju duhet:
- 200gram buke fshati i copetuar ne kafshata
- 1 luge zest (lekura e verdhe vetem e grire) e limonit
- cerek gote vaj ulliri
- Kripe dhe piper
- 1 qepe e vogel e prere shume holle
- 2 luge leng limoni i fresket
- 2 luge uthull vere e kuqe
- borzilok i freket i prere
- 1 koke laker e kuqe e vogel (ose gjysem lakre e kuqe) – duhet te jete e kuqe prej hidhesise qe ka – na duhet hidhesia
- 1 finok i vogel, i prere holle
- majdanoz
- gjysem gote ullinj jeshil pak te hidhur
- pak djath dele nga ai qe eshte i forte – priteni holle
- pak salami – jane ato qe jane te prera holle mundesisht pak pikant
Ngroheni soben ne 200 grade dhe ne nje tave me nje leter kuzhine, miksoni buken me zestin e limonit, cerek gote vaj ulliri dhe marinojeni me kripe dhe piper. Piqeni per 8-10 minuta duke i trazuar here pas here. Lereni te ftohet.
Ne nje tas te madh, rrihni qepen, lengun e limonit, uthullen dhe borzilokun duke i marinuar me kriper dhe piper. ne fund hidhni cerekun e ngelur te vajit te ullirit.
Shtoni lakren e kuqe, finokun, majdanozin, ullinjte, djathin, salamin dhe buken dhe kombinojeni bashke.
Kaq.
Gati.
Toskana ne tas e gjitha per ju!