Zakonisht makaronat ne kemi nje “strukture” qe perdorim – makarona, salce domatesh dhe gjera te ndryshme – kjo recete eshte pak ndryshe – me e bukura e kesaj recete eshte qe salca nuk gatuhet, por eshte kaq e pasur me shije dhe fiks pranverore me nje touch deti ne te. Koha eshte aq e cudtshme keto dite sa me ska, por kjo recete do diell pasi eshte po aq e fresket.
Perpiquni ta beni salcen gjate kohes qe behen linguinet (aty tek 8 minutshti) keshtu qe pergatisni perberesit paraprakisht.
Perberesit qe u duhen
- Vaj ulliri
- Cerek gote therrime buke
- Kripe
- Piper
- 2 luge koper I prere holle
- 1 luge caji zest limoni (lekura e grire e limonit)
- Trecerek pako linguine (1 eshte shume per 2 veta dhe gjysem eshte pak – perdorni ato linguinet barilla – super jane!)
- 4 acuge (ose anchovies ndryshe – dhe nese skeni sardele) te konservuara ne vaj ulliri – praktikisht eshte nje conserve
- 1 hudher
- 1 gote majdanoz I prere
- Gjysem gote borzilok
- 1 gote ullinj jeshil, me berthamat e hequra dhe te prera ne mes – jeshilet jane pak te hidhur, por varet nga shija juaj
- 3 luge kaperi (nje nga ato kavanozat e vegjel – hiqjani ujin)
- Gjyem gote parmixhano I grire dhe pak me shume per ta hedhur siper
- 2 luge limon I fresket I shtrydhur
Udhezimet:
Me nje luge vaji ne nje tigan, skuqni therrimet e bukes deri ta te behen te arta. Marinojini me kripe dhe piper, dhe vendosnin ne disa letra kuzhine per ti hequr vajin e tepert, miksojini me koper dhe zestin e limonit (koperi eshte fantastike per peshkun, patatet e furres dhe kosin keshtu qe kijeni parasysh – nje tufe ben 10 leke dhe te merr ne qafe J )
Zjeni makaronnat deri sa te jene aldente dhe rezervoni nje gjysem gote te ujit qe u zjene.
Gjate kesaj kohe, acuget me hudhren shtypini, deri sa te behet si paste ( une zakonisht ne derrasen ku pres ushqimet me thike e bej, po secili ka menyren e vete), kombinojni me majdanoz, borzilok, gjysmat e ullinjve dhe kaperit ne nje tas. Gjysmat e ullinjve dhe kaperit qe kane ngelur, pritini holle dhe hidhini ne tas. Aty shtoni vajin e ullirit qe ju ka ngelur dhe miksojini mire. Shtoni kripe dhe piper qe te marinohet sic duhet. Sapo te jene bere linguinet, hidheni ne tas, se bashku me ujin e pastave avash avash se bashku me parimixhianon. Sigurohuni qe linguinet te jene miksuar mire me salcen.
Para se ta sherbeni, hidhini siper therrimet e bukes dhe parmixhiano.
Enjoy