Burger, aq sa eshte nje tradine amerikane dhe ka nevoje per bbq dhe grille, po aq sa mund te behet tamam ne shtepi pa u lodhur shume. Ka shume e shume menyra per ta bere, marinuar mishin, gatuar etj etj. Sot dota nisim me ate me te thjeshten fare. Burger, Patate, Majonez por me nje detaj shume te rendesishem – majonezin do ta bejme vete. Sot eshte pak si ftohte keshtu qe do ta bejme me qepe dhe sallate jeshile – por ju mund te zgjidhni cfare te doni (psh ne vere me domate dhe kastraveca turshi – NONA)
Kjo recete vjen nga Brooklyn – pa teprica dhe lodhje te teperta – dhe shume e thjeshte – zgjedhja perfekte per nje darke ne shtepi ku nepsi kerkon pislliqe 😛
- Majonezi I bere vet me limon
- 2 veze te medha, 2 luge gjelle leng limoni I fresket, vaj ulliri, kripe.
- Patatet e skuqura
- Vaj, patate te prera jo shume holle, kripe
- Burgeri
- 1kg mish I grire, kripe, piper. Djathe per tu shkrire siper I prere me feta (zgjidhni ju cili eshte I preferuari juaj por une zgjodha chedar)
- 4 buke hamburger, ose chiabatta, ose briosh, te ndara ne mes dhe te tostuara.
- rrota qepesh te prera holle dhe fleta sallate jeshile ose sic eshte ne rastin tim, qepe turshi (2 luge udhull nga nje vere e thartuar, gjysem luge kripe dhe gjysem qepe te kuqe – vloni 1 gote uje me kripen dhe uthullen dhe hidhni qepet te rrijne aty)
Per te bere majonezin:
Rrihni te verdhat e vezeve dhe nje luge limoni ne nje tas. Duke I rrahur ne menyre konstante, filloni pikoni vajin avash avash, pak nga pak deri sa majonezi te trashet dhe masa behet konsistente. Shtoni lugen tjeter te limonit, dhe marinojeni me kripe. Mbulojeni dhe lereni menjeane te rrije pak.
Per Patatet e skuqura:
Kot e kam kete, por per tu patur parasysh: Pasi ti skuqni patatet, lerini ose ne leter kuzhine, ose ne nje kulluese metalike, qe te iki vaji I tepert. Kripen shtojani sapo kane dale nga vaji qe te jene super te nxehta dhe trazojini.
Burgeri dhe sherbimi:
Ne nje tigan te rende, ne zjarr te mesem-larte, ndajeni mishin ne 4 porcione, dhe jepini formen e burgerit – duke perdorur gishtin e madh e shtypjni pak burgerin ne mes ne menyre qe te gatuhet ne forme te njetrajtshme. 4 porcione do ju japing mundesine ti beni burgerat me diameter 10cm. Marijoni mire dhe shume me kripe dhe piper. Vendosini ne tiganin e rende – sic mund ta vini re, nuk perdorem vaj – arsyeja eshte qe mishi i grire eshte plot vajra dhe ska nevoje.
Kthejeni cdo 2 minuta, dhe gjithsej 4 minuta per cdo ane per ta bere medium (please mos e gatuani me shume burgerin pasi do ju thahet). Ne dy minutat e fundit, vendosni djathin siper (chedar ne rastin tim)
Sherbejeni ne buken tostuar, qepe dhe sallate – vendosni burgerin siper sallates dhe qepes 😉
Majonezin lereni menjeane per dipping sauce – me besoni.
Enjoy